Wednesday 20 July 2016

Sup Tulang Terengganu


Bahan:
1/2 kg Daging Lembu
1 kg Tulang Lembu
2 inci halia (diketuk)
4 ulas bawang putih (diketuk)
Basuh daging /tulang dengan tepung utk hilang hanyir
3 biji Kentang (dibuang kulit)
Lada Hitam - Tumbuk dan letak sedikit air
2 sudu rempah sup adabi (campur sedikit air)
Garam
Ajinamoto/ Perasa
Bawang Goreng
Daun Sup


Cara:
1.Masukkan halia dan bawang putih kedalam periuk. Masukkan daging beserta air. Renihkan.
2.Masukkan kentang renih bersama smpai kentang empuk.
3.Tumbuk lada hitam ambil airnya. Tapis ke dalam sup
4.Keluarkan kentang yg empuk, belah 6.
5.Setelah daging empuk, masukkan rempah sup, rasakan garam dan ajinamoto.
6.Masukkan bawang goreng dgn daun sup sebelum tutup api.


Makan bersama cuka sup.

Cara cuka sup:

3 biji cili merah
4 ulas bawang putih
2 sudu Gula
1 sudu Cuka

Blend dan rasa.

No comments:

Post a Comment