Wednesday 20 July 2016

Sayur Labu Air Masak Pedas Terengganu


Bahan:
Labu Air (dibuang kulit di belah 2 dan di potong 1/2 inci)
1 ekor ikan selayang (rebus ambil isinya dan di tumbuk)
Lada hitam (tumbuk)
3 biji bawang merah (tumbuk)
2 biji bawang putih (tumbuk)
Daun Kesum
Garam


Cara:
Ambil isi dan tumbuk bersama bawang merah & putih dan lada hitam.
Masukkan semua kedalam periuk dan masukkan air beserta labu air.
Biar mendidih. Rasakan garam dam masukkan daun kesum.
Tutup guna penutup periuk. Nanti labu akan masak sendiri menggunakan wap yg ada.


Nota: Sedap dimakan bersama ikan goreng dan sambal belacan.

Ikan Selayang Goreng Garing
Bahan:
5 ekor Ikan Selayang
Kunyit Serbuk
Cili boh Terengganu
Garam

Cara:
Gaul ikan selayang dengan kunyit dan cili boh. Letakkan sedikit garam. Gaul rata dan goreng garing.

No comments:

Post a Comment