Labu Air (dibuang kulit di belah 2 dan di potong 1/2 inci)
1 ekor ikan selayang (rebus ambil isinya dan di tumbuk)
Lada hitam (tumbuk)
3 biji bawang merah (tumbuk)
2 biji bawang putih (tumbuk)
Daun Kesum
Garam
Cara:
Ambil isi dan tumbuk bersama bawang merah & putih dan lada hitam.
Masukkan semua kedalam periuk dan masukkan air beserta labu air.
Biar mendidih. Rasakan garam dam masukkan daun kesum.
Tutup guna penutup periuk. Nanti labu akan masak sendiri menggunakan wap yg ada.
Nota: Sedap dimakan bersama ikan goreng dan sambal belacan.
Ikan Selayang Goreng Garing
Bahan:
5 ekor Ikan Selayang
Kunyit Serbuk
Cili boh Terengganu
Garam
Cara:
Gaul ikan selayang dengan kunyit dan cili boh. Letakkan sedikit garam. Gaul rata dan goreng garing.
No comments:
Post a Comment