Thursday, 21 July 2016

Nasi Ayam Terengganu


Bahan Nasi Ayam:

Beras 3 pot
Ayam 1 ekor - asing sedikit bahagian tulang untuk dibuat sup.
1 inci halia (Mayang)
3 ulas bawang putih (Mayang)
4 ulas bawang merah (Mayang)
1 sb Majerin
Daun Pandan
Garam

Ulam:
Tomato
Salad
Timun

Cara:

1.Sukat air 3 1/2 pot masukkan ayam, halia hempap dan garam. Didih smpai ayam masak. 2.Keluarkan ayam dalam bekas untuk di perap dan tutup api.
3.Basuh beras masuk dlm periuk nasi.
4.Dalam periuk lain, masukkan bahan yang di mayang. Tumis bahan mayang dgn majerin. 5.Masuk 1 senduk air ayam tadi sedikit. Curah kesemua ke dlm periuk nasi dan curah bersama lebihan air didihan air ayam tadi.
6.Rasakan garam nasi. Masukkan sehelai daun pandan untuk membangkitkan bau. Masak nasi seperti biasa.

Ayam Perap Kicap
Bahan:
2 inci halia (ditumbuk)
Kicap manis
Garam

Cara:
Ayam yang dikeluarkan tadi digaulkan bersama kicap, halia dan sedikit garam. Perap 30min - 1 jam dan goreng

Sup ayam
Rebus tulang ayam. Letak 1 inci halia yang diketuk dan garam. Setelah mendidih, masukkan lada sulah dan daun bawang.

Sos Cili Nasi Ayam
Bahan:
4 biji cili merah (buang biji)
1 biji cili api
2 ulas bawang putih
2cm halia

Cara:
Blend letak cuka, garam, gula. Lebihkan gula supaya rasa manis sedikit.

Kuah Kicap Nasi Ayam


Sup Ayam + Kicap manis (jangan terlalu banyak - rasa)

Sedia untuk dihidangkan bersama ulaman seperti tomato, salad dan timun.

4 comments: