Thursday, 21 July 2016

Ayam Masak Merah Madu


Bahan-Bahan untuk Membuat Ayam Masak Merah Madu:
1.Ayam yang telah digoreng.
2.Halia (dikisar)
3.Bawang Putih 1 Labu dan Bawang Merah 2 Labu dikisar bersama
4.2 camca besar Madu
5.Sos Tomato
6.Cili kering dikisar
7.Sedikit Minyak Masak
8.Bawang Besar,Cili Hijau dan Cili Merah (sekadar hiasan)
9.Garam
10.Serbuk Perasa
11.Gula
12.Air

Cara-Cara Memasak Ayam Masak Merah Madu:
1.Panaskan Minyak
2.Tumiskan bawang putih,bawang merah dan halia yang dikisar sehingga naik bau.
3.kemudian masukkan cili kisar.
4.kacau sampai kelihatan garing dan naik bau.
5.masukkan sos tomato dan madu,sedikit serbuk perasa,gula,garam dan air.
6.masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
7.gaul sehingga sebati.
8.Akhir sekali Bawang Besar,Cili Hijau dan Cili Merah untuk hiasan hidangan ayam masak merah madu tadi.

No comments:

Post a Comment