Tuesday, 19 July 2016

Spaghetti Aglio Olio Mudah dan Sedap

Bahan:
1 genggam Spagetthi
4 ulas bawang putih (cincang)
4 biji shitake mushroom (cincang / slice)
1 biji cili merah (cincang) / Chilli flakes
10 ekor Udang belah belakang - tinggalkan ekor (rebus kepala udang utk dptkan stok)
Minyak zaitun (olive)
Parmesan Cheese
Lada Hitam (grind)
Parsley/ daun ketumbar (cincang)

Cara:
1. Rebus spagetthi selama 10min dan letak sedikit garam dan sesudu minyak zaitun supaya tidak melekat.
2. Panaskan minyak zaitun (olive). Tumis bawang putih sampai naik bau. Jangan sampai kuning.
3. Masuk cili merah / chilli flakes, mushroom, parsley/ ketumbar yang dicincang tadi sehingga mesra.
4. Masukkan udang dan 2 sudu stock udang
5. Masukkan spagetthi dan grind lada hitam, gaul rata. Tambahkan minyak zaitun (olive) sekiranya kurang berminyak.
6. Perasakan garam.
7. Hidang - Grind sedikit lagi lada hitam di atas dan tabur parmesan cheese. Sedia untuk dimakan!

No comments:

Post a Comment