Masa Penyediaan: 1 jam 30 minit
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan air suam
1 1/4 sudu kecil yis mauripan
2 sudu besar gula perang
1 1/4 sudu kecil garam
1 cawan tepung roti
2 cawan tepung gandum
2 cawan air suam
2 sudu besar baking soda
Bahan untuk topping:
Garam hiasan
2-4 sudu besar butter- dicairkan
Cara Penyediaan:
1) Masukkan sedikit demi sedikit yis mauripan ke dalam air suam dan kacau sehingga sebati.
2) Masukkan gula dan garam, kacau sehingga larut. Tambahkan tepung sehingga adunan sebati dan elastik.
3) Tutup adunan dengan kain, biarkan selama 30 minit.
4) Ketika menunggu adunan tadi naik, sediakan bahan dipping baking soda dengan mencampurkan 2 cawan air suam dan 2 sudu besar baking soda. Selalu kacau.
5) Setelah adunan naik, tekan dengan jari sehingga ketebalan 1/2 inci. atau kurang tebal
6) Potong sedikit adunan sepanjang 24inci dan bentukan pretzel. Boleh juga potong 4-5 inci panjang untuk dijadikan pretzel stick.
7) Celup pretzel dalam bahan dipping baking soda dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah di sapu minyak/ butter
8) Tunggu pretzel naik sedikit sebelum bakar.
9) Boleh taburkan sedikit bahagian pretzel dengan garam
10) Bakar di dalam oven selama 10 minit sehingga kekuningan.
11) Pretzel sedia di makan bersama topping kegemaran.
*untuk membuat pretzel cinnamon sugar, dip pretzel kedalam butter yang dicarikan dan celup pula kepada gula cinnamon.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment